بازدید امروز : 318
بازدید دیروز : 62
چه کار کنم تا مانند حضرت علامه حسن زاده آملی(حفظه الله) شوم؟
از اینکه شما دانشجوی عزیز تصمیم به خود سازی گرفته اید و در مسیر سیر و سلوک الی الله حرکت می نمائید خوشحالیم و امید واریم که خداوند متعال شما را در این مسیر یاری نموده تا به معرفت حقیقی نائل گردید .
رمز موفقیت عرفای بزرگی همچون آیت الله قاضی طباطبایی ، مقدس اردبیلی ، بهجت و حسن زاده آملی که توانسته اند به جایگاه بلند عرفانی نائل گردند عمل نمودن به دستورات قرآن و اهل بیت ( علیهم السلام ) می باشد .
اگر شما نیز می خواهید همچون بزرگانی که نام برده شد در مسیر معرفت الهی قدم بگذارید باید
اولا : به دستورات معصومین علیهم السلام در خصوص واجبات و محرمات الهی که در رساله های عملیه تبلور یافته عمل نمائید که لازمه آن مراجعه به رساله عملیه مرجع تقلیدتان می باشد .
ثانیا : تقوای الهی را رعایت کرده و با حساسیت زیاد از گناهان دوری نمائید . ( برای آشنایی بیشتر با گناهان می توانید به کتاب گناهان کبیره شهید دستغیب مراجعه نمائید )
ثالثا : از انجام مستحبات همچون تلاوت قرآن - که به توصیه بزرگان در صورت امکان روزی یک جزء قرآن خوانده شود - و همچنین خواندن نماز های نافله بویژه نماز شب غافل نباشید .
رابعا : کمالات اخلاقی را در خود تقویت نموده و از رذائل اخلاقی کناره گیری نمائید . ( که در این زمینه می توانید به کتاب های اخلاقی که در پایان همین نامه اشاره می گردد مراجعه نمائید . )
در پایان برای هرچه بهتر پیمودن این مسیر توجه شما را به چند نکته جلب می نمایم :
1. منتها غایتی که عارفان حقیقی به دنبال آن هستند برداشتن حجابهای ظلمانی نفس و وصول به فناء الله می باشد ( آدابالصلاة - حضرت امام خمینى «ره»- ص : 11 ) بنابراین نباید فراموش کرد که هدف از سیر و سلوک رسیدن به کراماتی که عارفان الهی انجام می داده اند (همچون طی الارض و تجرد روح از بدن و ... ) نیست ؛ بلکه هدف رسیدن به معرفه الله می باشد و داشتن هدفی غیر از آن ، انحراف از مسیر سیر سلوک بوده و نتیجه ای جز دنیا خواهی ندارد .
2. در دین مبین اسلام افراط و تفریط و خودسری در تعیین روش سیر و سلوک مورد مذمت قرار گرفته است چرا که ممکن است اجرای اینگونه دستور العمل ها و ریاضت کشیدن های افراطی و سرخود ، علاوه بر اینکه انسان را به جایی نرساند ، حتی زمینه هلاکت انسان را نیز فراهم نماید .
در روایتی از حضرت علی علیه السلام نقل شده که ایشان در بصره به عیادت ربیع بن زیاد رفتند ؛ ربیع بن زیاد عرضه داشت یا امیر المؤمنین آیا شکایت برادر خود عاصم بن زیاد را بشما ننمایم؟ فرمود چه شده او را؟ عرض کرد لباس پشمینه و خشن بر تن کرده و از مردم کنارهگیرى نموده و در فکر زن و فرزند نیست و آنها را در غم و اندوه نشانده حضرت فرمود: عاصم را احضار کنید. چون عاصم وارد شد حضرت با چهره عبوس و ناراحتى با او مواجه شد و فرمود اى دشمن خود ؛ شیطان پلید تو را دیوانه کرده، واى بر تو اى عاصم چنین تصور می کنى که خداوند (از یک سو ) تمتعات و لذتها را بر تو مباح کرده ( و از سویی دیگر ) دوست ندارد که تو از آنها بهرهمند شوى؟ تو در نظر خدا کوچکتر از این هستى (که از خود چنین راى دهى) آیا نشنیدهاى که ... خداوند همان گونه که پیامبران خود را مورد خطاب قرار داده و فرموده: یا أَیُّهَا الرُّسُلُ کُلُوا مِنَ الطَّیِّباتِ وَ اعْمَلُوا صالِحاً (مومنون / 51) اى رسولان و پیامبران از غذاهاى پاکیزه بخورید و استفاده کنید و اعمال شایسته و برنامه نیک خود را هم انجام دهید. مؤمنین را هم مورد خطاب قرار داده و فرموده یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُلُوا مِنْ طَیِّباتِ ما رَزَقْناکُمْ اى اهل ایمان از غذاهاى پاکیزه که روزى شما نمودهایم بخورید و بهرهمند شوید (سوره مائده/87 )..... عاصم گفت یا امیر المؤمنین علیه السّلام پس چطور شما خود به لباس خشن و کم ارزش و به غذاى اندک و ناگوار اکتفا نمودهاید؟
فرمود (این لباس و غذا مربوط به موقعیت و مسئولیت من است) که خداوند متعال بر رهبران حق و پیشوایان عدل و داد لازم و فرض نموده که در زندگى خویش با طبقات ضعیف و کم درآمد هم سطح و هماهنگ باشند تا در نتیجه فقر و تهیدستى مستمندان آنان را در فشار روحى قرار ندهد. (بحار الانوار-ترجمه جلد 67 و 68، ج1، ص: 120)
3. یکسری از دستور العمل های دینی در سیر و سلوک و طریق الی الله به عنوان راههای میان بر محسوب می شوند که عمل نمودن به آنها می تواند برای سالک زمینه ای را فراهم نماید که راه صد ساله را یک شبه طی نماید .
از بهترین این دستورل العملها توسل به اهل بیت علیهم السلام ، حفظ عفت و پاکدامنی ، خدمت به مردم و همچنین جلب رضایت پدر و مادر می باشد .
4. بهترین الگو در سیر و سلوک معصومین علیهم السلام می باشند :
بهترین الگو برای تمامی مسلمانان و همچنین کسانیکه می خواهند در مسیر کمال و سیر و سلوک قرار بگیرد خود معصومین علیهم السلام می باشند .
از همین رو وقتی سیره معصومین علیهم السلام را مورد بررسی قرار می دهیم می بینیم این بزرگواران علاوه بر عبادت ، زهد و پرهیزکاری به فعالیت های اجتماعی از جمله فعالیت های اقتصادی ، علمی و ... می پرداختند . به عنوان نمونه امام صادق علیه السلام در کنار عبادت ها و فعالیت های علمی و برگزاری کلاس های متعدد از کار و فعالیت اقتصادی کناره گیری ننموده و برای تامین معیشت خود فعالیت می نمودند روزى فضل بن ابى قرّه به منزل امام جعفر صادق علیه السلام وارد مىشود. امام علیه السلام مشغول کار و فعالیت در باغچه خودشان بودند. فضل عرض مىکند: فدایت شوم! اجازه دهید من و یا غلامان شما این کار را انجام دهیم.
امام علیه السلام فرمود: نه، من باید خودم انجام دهم چون دوست دارم، خداوند مرا در حال کار ببیند که روزى حلال را با زحمت به دست مىآورم (من لا یحضره الفقیه ج3 ص 163 )
5. مسیر سیر و سلوک مسیری ناهموار و به همراه افت و خیز های فراوان می باشد که لازمه آن صبر وتحمل و امید است . و به همین دلیل خداوند متعال بهترین پاداش را به کسانی اختصاص داده که در این مسیر استقامت داشته باشند لذا فرموده : إِنَّ الَّذینَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلائِکَةُ أَلاَّ تَخافُوا وَ لا تَحْزَنُوا وَ أَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتی کُنْتُمْ تُوعَدُونَ (فصلت : 30)
به یقین کسانى که گفتند: «پروردگار ما خداوند یگانه است!» سپس استقامت کردند، فرشتگان بر آنان نازل مىشوند که: «نترسید و غمگین مباشید، و بشارت باد بر شما به آن بهشتى که به شما وعده داده شده است!
6. مراقب باشید در این مسیر افراد سودجو از روحیه پاک و لطیف شما سوء استفاده ننموده و به دام کسانیکه به دنبال نام و نان بوده و اهل مرید و مراد بازی می باشند نیفتید .
7. سیر مطالعاتی و افزایش اطلاعاتی که منتهی به آگاهی و بیداری شما می شود را در دستور کار خود قرار دهید که در این زمینه شرکت در جلسات مذهبی و استماع سخنرانی ها و مواعظ و همچنین خواندن روایات اسلامی و شرح زندگی بزرگان و اهل عرفان و سلوک و مباحث مربوط به معاد و رستاخیز نیز بسیار مفید است.
8. برخی منابع اصلی اخلاق اسلامی که می توانید از آنها بهره مند شوید از قرار ذیل می باشد :
- خود شناسی برای خود سازی ، آیه الله مصباح یزدی
- خود سازی یا تهذیب نفس ، آیه الله ابراهیم امینی
-راه روشن, ترجمه مهجه البیضاء فیض کاشانی
- اخلاق اسلامی, ترجمه جامع السعادات ملا مهدی نراقی
- معراج السعاده، ملا احمد نراقی
- نقطه های آغاز در اخلاق عملی آیت الله مهدوی کنی
- اخلاق در قرآن (3 جلد) مصباح یزدی
- تهذیب نفس، ابراهیم امینی
- مقالات استاد محمد شجاعی
- خودسازى، شهید باهنر
- خودسازى، محمد یزدى
- جهاد با نفس، ج 3، حسین مظاهرى
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
لینک دوستان
لوگوی دوستان
پیوندهای مفید
فهرست موضوعی یادداشت ها
موضوعات ساختاری وبلاگ
مشترک شوید